Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Şobolanii cu rucsacuri inteligente ar putea salva supravieţuitorii cutremurelor

Accidentele care duc la dărâmarea clădirilor nu sunt frecvente, dar atunci când au loc, sunt catastrofice pentru oamenii care sunt blocaţi înăuntru. Dezastrele naturale precum cutremurele sau uraganele pot afecta oraşe întregi, iar găsirea supravieţuitorilor este o sarcină minuţioasă. Un animal neaşteptat - şobolanul - este acum antrenat pentru a veni în salvarea victimelor.

de Redactia Observator

la 24.10.2022 , 18:26

Şobolan la sediul organizaţiei APOPO, în timpul antrenamentului Şobolanii se antrenează intens la sediul APOPO din Tanzania - Facebook

Proiectul dezvoltat de o organizaţie non-profit din Belgia, APOPO, dotează rozătoarele cu rucsacuri inteligente cu care să ajute echipele de salvare să caute supravieţuitori în zonele afectate de dezastre, potrivit CNN.

Şobolanul - animalul perfect pentru salvarea victimelor

"Şobolanii sunt destul de curioşi şi le place să exploreze - iar aceasta este cheia procesului de căutare şi salvare", a declara liderul proiectului, cercetătoarea Donna Kean. Ea a mai spus că pe lângă spiritul aventurier al şobolanilor, dimensiunile mici ale acestora şi simţul mirosului extrem de puternic dezvoltat îi ajută să găsească lucruri în spaţii strâmte, cu uşurinţă. 

Articolul continuă după reclamă

În prezent, micile rozătoare se antrenează pentru a găsi supravieţuitori într-o zonă de dezastru simulată. Şobolanii trebuie să identifice un om într-o cameră goală, să tragă de un comutator de pe vesta acestuia, care să declanşeze un sunet, iar apoi să se întoarcă la bază, unde primesc o recompensă. 

Pe acelaşi subiect

Cât timp ce şobolanii sunt în stadiul incipient al antrenamentului, APOPO colaborează cu Universitatea de Tehnologie din Eidhoven pentru a dezvolta un rucsac echipat cu o cameră video, un microfon cu două sensuri şi un transmiţător de locaţie, care să ajute echipa de salvare să comunice cu supravieţuitorii. 

"Cu rucsac şi instruire, şobolanii sunt extrem de folositori la căutare şi salvare"

Organizaţia APOPO antrenează câini şi şobolani de peste un deceniu, pentru detectarea tuberculozei prin mirosirea pământului din mine. Instruirea are loc la sediul din Tanzania. Programul foloseşte şobolani africani giganţi, la care spreranţa de viaţă în captivitate este mai mare. Ei pot trăi până la opt ani, pe când şobolanul obişnuit trăieşte doar patru. "Cu rucsac şi instruire, şobolanii sunt extrem de folositori la căutare şi salvare", spune cercetătoarea Kean.

Proiectul a fost inaugurat în mod oficial în aprilie 2021, când Donna Kean a intrat în echipă. APOPO a încercat să lanseze ideea de ani de zile, dar nu avea finanţare şi nici un partener care să susţină proiectul. Dar când organizaţia pentru căutare şi salvare GEA i-a abordat pe cei de la APOPO în 2017 şi a propus folosirea şobolanilor în misiuni, echipa a început să exploreze ideea. 

Componenta cheie a misiunilor era tehnologia care să le permită salvatorilor să comunice cu victimele, prin intermediul şobolanilor. APOPO nu deţinea această tehnologie - până când inginerul electric Sander Verdiesen a intrat în echipă. Verdiesen şi-a propus să folosească tehnologia pentru a îmbunătăţi vieţile oamenilor pe parcursul masterului său la Universitatea de Tehnologie din Eidhoven. El a făcut practică în APOPO în 2019 şi a fost pus să creeze primul prototip de rucsac pentru şobolani.

Primul rucsac inteligent, creat de un inginer olandez

Primul ghiozdan a constat într-un container din plastic printat 3D, cu o cameră care transmitea imagini în timp real către un modul receptor de pe un laptop, dar le şi salva pe un card SD. Rucsacul era ataşat de corpul şobolanului cu o vestă din neopren - acelaşi material din care sunt făcute costumele scafandrilor. 

Verdiesen a zburat în Tanzania pentru a testa echipamentul şi a spus că rozătoarele s-au adaptat repede, deşi iniţial, nu ştiau cum să reacţioneze. "În final, ei alergau cu rucsacul în spate fără nicio problemă", a adăugat el.

Inginerul a continuat să îmbunătăţească ghiozdanele inteligente, după ce a văzut că rezultatele acestora au fost mai bune decât se aştepta. Dar redimensionarea tehnologiei și adaptarea acesteia la zonele de dezastru nu au fost lucruri uşoare. GPS-ul nu poate pătrunde mereu în resturile clădirilor prăbuşite. 

„Când mergi, piciorul tău este nemișcat la fiecare pas, sau ceva de genul acesta – acolo te poți recalibra. La șobolani, nu funcţionează aşa”, a spus Verdiesen. El încearcă să introducă şi alte elemente la modelele viitoare de rucsacuri, precum un microfon cu două sensuri de dimensiuni foarte mici. Inginerul încearcă să facă toate componentele cât mai mici cu putinţă, fără să îşi piardă funcţionalitatea. Versiunea îmbunătăţită a rucsacului ar trebui să fie gata până la finalul acestui an.

Antrenamentele continuă în Tanzania

În acest timp, în Tanzania, cercetătoarea Kean creşte complexitatea antrenamentelor pentru şobolani, pentru a le face mai realiste. În circuitul de instruire au fost integrate sunete industriale precum cele de bormaşină, pentru a imita accidentele din realitate. 

Până acum, rezultatele au fost promiţătoare. Kean a observat că şobolanii răspund bine la simulările din ce în ce mai dificile. "Trebuie să fie foarte încrezători în orice mediu, sub orice condiţii, iar şobolanii sunt buni la asta", a spus ea. Rozătoarele sunt preluate de la naştere şi sunt expuse la o varietate de sunete, privelişti şi oameni pe parcursul "procesului de habituare". Prin urmare, expunerea lor treptată la situaţii extreme este mai puţin stresantă, potrivit lui Kean. 

Animalele se află în centrul proiectelor APOPO, aşa că bunăstarea lor este o prioritate. Animalele sunt instruite în şedinţe de câte 15 minute, de cinci ori pe săptămână. Şobolanii trăiesc în cuşti, unde îşi petrec timpul, singuri sau împreună cu alţi fraţi de acelaşi sex. Ei au o alimentaţie bazată pe fructe şi legume proaspete şi timp de joacă zilnic într-un loc de distracţii construit la comandă.

Deşi programul este încă în dezvoltare, Kean estimează că va dura între nouă şi 12 luni să antrenezi un şobolan. În următorul stadiu al instruirii, cercetătoarea a spus că echipa va crea "niveluri care să imite etajele unei clădiri prăbușite" şi care să se apropie de "scenariile din lumea reală". Odată ce șobolanii vor fi încrezători în mediile mai complexe, proiectul se va muta în Turcia, la sediul organizaţiei GEA, iar şobolanii se vor antrena în spaţii mai realiste. Dacă şi acest stadiu va merge bine, atunci șobolanii ar putea intra în situaţii din viața reală.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Mapamond » Şobolanii cu rucsacuri inteligente ar putea salva supravieţuitorii cutremurelor